PDF-versie voor persoonlijk gebruik

Recensie Jónsi

zaterdag 29 mei 2010Ancienne Belgique Brussel

Jónsi

Ijsland is de laatste weken niet uit het nieuws geweest. Terwijl het toen vulkanisch as over Europa heen spuwde, zendt het nu zijn muzikanten over Europa. Nu Sigur Rós even op non-actief staat, heeft frontman Jónsi, echte naam Jón Thór Birgisson, een eerste soloplaat gemaakt - Go - die hij komt voorstellen in de Brusselse Ancienne Belgique.

Je kunt een speld horen vallen wanneer Jónsi, solo met gitaar, de scène opkomt en Stars in Still Water inzet. Het moet ook zo rond deze tijd zijn dat het eerste kippenvelmoment zich manifesteert. De man met de hoge falsetstem raakt, naast de snaren op zijn gitaar, ook menig gevoelige snaar. Het publiek staat met open mond te genieten en wacht tot de laatste echo van de laatste noot weggeëbd is om in een bejubelend applaus los te barsten.

De scène is indrukwekkend te noemen. Jónsi deed beroep op het Britse “59 Productions”, die hun strepen al hebben verdiend in het theater en opera, om zijn visie waar te maken. De show situeert zich een uitgebrande taxidermie winkel waarin dieren terug tot leven komen. Vlinders, wolven, vogels, we zien ze allemaal geanimeerd voorbij lopen en vliegen.

Tijdens het tweede nummer komen de andere muzikanten het podium op. Onder hen ook Alex Somers, de levenspartner van Jónsi. Met hem maakte hij vorig jaar al een muzikaal zijsprongetje genaamd “Riceboy Sleeps”.

De muzikanten zijn niet gebonden aan hun instrumenten en tussen de nummers lopen ze door elkaar op zoek naar een ander instrument om te bespelen. Meestal werkt het, maar die ene keer dat de drummer een soort van metalen toestel aan het geselen is en tenenkrullende tonen opwekt, gingen onze wenkbrauwen toch naar boven.

De meeste nummers op Go zijn in het Engels, niet dat het verstaanbaar Engels is, we moeten ons meestal zeer hard concentreren om te verstaan wat de heer Birgisson  nu juist zingt. Twee nummers op Go zijn in het Ijslands. Zo ook Kolniður dat live bijzonder mooi uit de verf komt.

Er is weinig interactie met het publiek. Héél eventjes praat Jónsi toch met het publiek. Hij vertelt ons dat hij van Brussel geniet en de vorige avond naar het Jazzfestival is gaan luisteren. En dat hij het vreemd vindt dat hij op het podium staat in plaats van voor de televisie te zitten om het Eurovisiesongfestival te volgen.

We krijgen nog twee bisnummers waarvoor Jónsi zich een indianenhaartooi met lange en kleurrijke pluimen heeft aangemeten. Het uitbundige Animal Arithmetic laat Jónsi helemaal spastisch worden om daarna met de afsluiter Grow Till Tall iedereen weer een kippenvelmoment te geven.

Rare snuiter die Jónsi. Wij houden ervan.

< Nathalie Charlier >

De setlist

1.Stars in Still Water
2.Hengilás
3.Icicle Sleeves
4.Kolniður
5.Tornado
6.Sinking Friendships
7.Saint Naive
8.Guitar Song (nieuw)
9.Go Do
10.Boy Lilikoi
11.K12
12.Piano Song (nieuw)
13.Around Us

Bis
14.Animal Arithmetic
15.Grow Till Tall


Do you like our reviews and pictures?
Feel free to support concertnews.be by sharing this page or giving a donation.
You make an independent website like ours possible. Thanks!







Geef steeds in je comment mee op welk artikel je reageert.
Please put in your comment to which article you are responding.

Tabs Concertnews.be

News
Soon
Reviews

More news

  • Podcast
  • Facebook
  • Twitter